Jos viesti ei näy oikein, lue se selaimessa 02.09.2024 Kuva: Gasum Kotimaisen biokaasun käyttö tukee huoltovarmuuttaBiokaasualan toimijat hahmottelevat kotimaisen tuotannon kasvuloikkaa: vireillä on kymmeniä hankeinvestointeja eri puolille Suomea. Alan toimijat peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌   ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Jos viesti ei näy oikein, lue se selaimessa

02.09.2024

Kuva: Gasum

Kotimaisen biokaasun käyttö tukee huoltovarmuutta


Biokaasualan toimijat hahmottelevat kotimaisen tuotannon kasvuloikkaa: vireillä on kymmeniä hankeinvestointeja eri puolille Suomea. Alan toimijat peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista valtiolta, jotta hankkeet onnistuisivat. Kotimainen biokaasu voisi paitsi vahvistaa kansallista huoltovarmuutta myös lisätä energia- ja ravinneomavaraisuutta.


Bioenergia ry, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, Elintarviketeollisuusliitto ry, Suomen Kaasuyhdistys ry, Kierrätysteollisuus ry, Suomen Kiertovoima ry ja Suomen Lähienergialiitto ry julkistivat elokuussa yhdessä Biokaasuvisio2030-julkilausuman. Suomen energia- ja ravinneomavaraisuuden vahvistamiseksi julkilausumassa asetetaan 4 terawattitunnin tuotantotavoite biokaasulle vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi julkilausumassa esitetään konkreettisia toimenpiteitä tavoitteen saavuttamiseksi.


Lue lisää, mitä mieltä Motivan asiantuntijat ovat aiheesta >

Kuva: Solarigo Systems Oy

Aurinkomaatalous ottaa ensi askeliaan Suomessa


Työkoneiden sijaan lampaat hoitavat kasvillisuuden “niiton” 9 200 aurinkopaneelin voimalassa Hirvensalmella. Sekä lampuri että sähköntuottaja hyötyvät yhteistyöstä myös taloudellisesti. Tänä vuonna lampaita on 40, mutta ensi vuodesta alkaen niitä laiduntaa sata.


Suomeen on rantautunut uusi ilmiö, kun aurinkosähköä tuottavan voimalan alue on otettu käyttöön myös lammaslaitumena Hirvensalmella. Vastaavia aurinkomaatalouden kokeiluja on Suomessa vain kourallinen.


"Aurinkomaatalous vaikuttaa positiiviselta ratkaisulta kaikkien osapuolten näkökulmasta. Yhteiskäytön myötä maankäytön tarve vähenee ja molemmat osapuolet hyötyvät taloudellisesti”, sanoo voimalan toteuttaneen Solarigon projektipäällikkö Ilja Timonen. Solarigo Systems Oy on suuriin aurinkovoimatoteutuksiin erikoistunut suomalainen energiayhtiö.


Normaalisti aurinkopuiston kasvillisuutta joudutaan niittämään ruohonleikkureilla pari kertaa vuodessa. Hirvensalmella aurinkopuiston ala on viisi hehtaaria. Koko alueen niittämisestä vastaa paikallisen lampurin lammaslauma. 


Aurinkomaataloudessa (agrivoltaics) samaa aluetta hyödynnetään aurinkosähkön tuotantoon ja maatalouteen. Aurinkoviljelyssä paneelien alla ja paneelirivien välissä viljellään maata. Aurinkolaidunnuksessa paneelien alla ja paneelirivien välissä laiduntaa karja tai lampaat. Euroopassa aurinkosähkön tuotannon ja maatalouden yhdistämistä on jo kokeiltu jonkin verran. Se kuuluu EU:n aurinkoenergiastrategiaan.


Ympäristöministeriöltä ohje tuulivoimaloiden maisemavaikutuksen arviointiin


Ympäristöministeriön julkaisema tuulivoimarakentamisen maisemavaikutusten arvioinnin ohje on suunnattu tuulivoiman suunnittelijoille sekä selvitysten ja vaikutusten arvioijille.


Ohjeessa tarkastellaan tuulivoimarakentamisen maisemavaikutuksia sekä niiden käsittelyä kaavoituksessa ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä. Lisäksi siinä tarkastellaan tuulivoimarakentamisen suunnittelussa tarvittavien maisemaselvitysten laatimista sekä vaikutusten arvioinnin ja havainnollistamisen menetelmiä. Ohje on luonteeltaan suositus.


Lue lisää >

Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti nousi 1000 megawattiin


Vuoden 2023 lopussa Suomessa oli asennettua aurinkosähkökapasiteettia noin 1000 megawattia, josta suurin osa oli pientuotantoa. Vuoden aikana kokonaiskapasiteetti kasvoi yli 300 megawattia.


Energiaviraston alustavien tietojen mukaan vuoden 2023 lopussa Suomessa oli asennettua aurinkosähkökapasiteettia noin 1000 megawattia, josta pientuotantoa oli 936 megawattia ja teollisen kokoluokan laitosten kapasiteettia 50 megawattia. Verkkoon kytkemätöntä kapasiteettia oli noin 23 megawattia.

Lue lisää >

Lisätietoa Uusiutuvan energian kuntakatselmuksesta Motivan verkkosivuilta. 

Tutustu aiemmin tehtyihin katselmuksiin >

Lisätietoa Uusiutuvan energian kuntakatselmoijille suunnatusta verkkokoulutuksesta.

Tutustu tästä >

Tämä uutiskirje on suunnattu ensijaisesti koulutuksen käyneille kuntakatselmoijille ja alueellisille energianeuvojille. Tarkoituksena on kertoa kuntakatselmukseen ja uusiutuviin liittyvistä ajankohtaisista asioista. Kirjettä saa laittaa eteenpäin tahoille, joita sisältö mahdollisesti kiinnostaa.


Kysy lisää uusiutuvan energian kuntakatselmuksista


Asiantuntija Milja Aarni
puh. 040 824 1711

milja.aarni@motiva.fi


Asiantuntija Juhamatti Meetteri
puh. (09) 6122 5072
juhamatti.meetteri@motiva.fi 


Viestinnästä:
Viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen
puh. 050 370 6741
sirpa.mustonen@motiva.fi   


Koordinaattori Ritva Isohella

puh. 0400 844 223

ritva.isohella@motiva.fi

Lue lisää >

Motiva Oy
PL 489, 00101 HELSINKI

Puhelin 09 6122 5000
www.motiva.fi

 

X (ent. Twitter)
YouTube
LinkedIn
SlideShare

Tutustu Motivan tietosuojaselosteeseen täällä

Osoitelähde: Motivan asiakas- ja uutiskirjerekisteri